חיפוש

דברי הסבר לפרט 20.08:

פירות, אגוזים וחלקי צמחים אחרים הראויים למאכל, שעובדו או שומרו בצורה אחרת, אם מכילים תוספת של סוכר או של חומר ממתיק אחר או כוהל, או לא, של"פ -

פרט 20.08 כולל פירות, אגוזים, וחלקי צמחים אחרים הראויים למאכל, בין אם הם שלמים, בחתיכות או מרוסקים, אשר עובדו או שומרו בשיטות שאינן מצוינות בפרקים אחרים (כגון פרקים 7, 8 או 11) או בפרטים קודמים בפרק 20. הפרט חל על מוצרים שעברו תהליכי הכנה כגון קלייה, שימור בסירופ, שימור בכוהל, ריסוק ועיקור או בישול. מוצרים אלה יכולים להכיל תוספת סוכר, ממתיקים אחרים (כגון סורביטול) או כוהל. כמו כן, ניתן להוסיף להם חומרים אחרים, כגון עמילן, ובלבד שתוספת זו אינה משנה את אופיים המהותי כפרי, אגוז או חלק צמח אכיל.

2008100000 אגוזים, אגוזי אדמה וזרעים אחרים, אם מעורבבים יחד או לא

בפרט משנה זה מסווגים אגוזים (כגון שקדים, אגוזי לוז), אגוזי אדמה (בוטנים) וזרעים אחרים (כגון גרעיני חמנייה, דלעת או אבטיח) שעברו תהליך קלייה, בין אם יבשה, בשמן או בשומן. מוצרים אלה יכולים להיות עם תוספת שמן צמחי, מלח, חומרי טעם ותבלינים. דוגמה נפוצה למוצר המסווג כאן היא "חמאת בוטנים", המורכבת מממרח של בוטנים קלויים וטחונים, עם או בלי תוספת מלח או שמן. חשוב לציין כי זרעים שרק הומלחו אך לא עברו קלייה אינם מסווגים כאן, אלא בפרט 12.09, שכן ההמלחה אינה משנה את אופיים כזרעים. כמו כן, גרעיני תירס המיועדים להכנת פופקורן, אשר נוספו להם חומרי תיבול, שמן או טעם, מסווגים גם הם כאן.

2008200000 אננס

פרט משנה זה כולל אננס שעבר עיבוד או שימור בדרכים המתוארות לעיל, כגון שימור בסירופ סוכר, בין אם בחתיכות, פרוסות או מרוסק.

2008300000 פרי הדר

כאן מסווגים פירות הדר, כגון תפוזים או אשכוליות, שעובדו או שומרו. דוגמה לכך היא פלחי תפוזים משומרים בסירופ או תפוזים שלמים מרוסקים ומעוקרים, עם או בלי תוספת מים או סירופ סוכר, כל עוד התוספת אינה מספיקה כדי להפוך אותם למשקה מוכן לשתייה.

2008400000 אגסים

פרט משנה זה כולל אגסים שעובדו או שומרו, למשל אגסים חצויים או בפלחים, המשומרים בסירופ קל או כבד.

2008500000 מישמשים

בפרט משנה זה מסווגים מישמשים שעברו עיבוד או שימור. דוגמה לכך הם חצאי משמש משומרים בסירופ. כמו כן, נכללים כאן פירות "מיובשים משופרים", כגון משמשים שעברו שימור ראשוני בדו-תחמוצת הגופרית (SO2), לאחר מכן הוטבלו בסירופ סוכר, ולבסוף יובשו. תהליך זה, המוביל לתכולת סוכר גבוהה (למשל, 71%), נחשב להכנה השוללת סיווג כפרי מיובש רגיל בפרק 8.

2008600000 דובדבנים

פרט משנה זה כולל דובדבנים, עם או בלי גרעינים, שעברו שימור בסירופ, בכוהל (כמו דובדבני קירש) או בדרכים אחרות.

2008700000 אפרסקים, לרבות נקטרינות

כאן מסווגים אפרסקים ונקטרינות שעובדו או שומרו, לדוגמה, חצאי אפרסק בסירופ או פירות מרוסקים ומעוקרים.

2008800000 תות שדה

פרט משנה זה כולל תותי שדה, שלמים או חתוכים, שעברו שימור, בדרך כלל בסירופ סוכר.

2008900000 אחרים, כולל תערובות שאינן מאלה שבפרט משנה 20.08.1900

פרט משנה זה מהווה פרט שיורי וכולל את כל יתר הפירות וחלקי הצמחים האכילים שעובדו או שומרו, ואינם מכוסים בפרטי המשנה הקודמים. בין היתר נכללים כאן לבבות דקל, זנגביל (ג'ינג'ר) מסוכר, עלי גפן ממולאים ועוד. כמו כן, נכללות כאן תערובות של פירות שונים (למעט תערובות של אגוזים וזרעים המסווגות בפרט משנה 2008.19). סיווג בפרט משנה זה כולל גם פירות שעברו "ייבוש אוסמוטי" - תהליך בו חתיכות פרי מושרות לתקופה ממושכת בסירופ סוכר מרוכז, כך שחלק גדול מהמים והסוכר הטבעי של הפרי מוחלפים בסוכר מהסירופ.

הפירות הנכללים תחת פרט מכס 20.08.9710 הם: גויאבה, מנגו, מנגוסטין, פפאיה, תמר הודי, תפוח קשיו, ליצ'י, ג'קפרוט, שזיפי סאפודילה, קרמבולה ופיטאיה.

הנחיות סיווג ישראליות

בהתאם להנחיות מינהל המכס הישראלי, יש לשים לב למספר נקודות חשובות בסיווג טובין בפרט 20.08:
פירות "מיובשים משופרים" (הנחיה 011/94): פירות (כגון אננס, פאפאיה או משמש) שעברו תהליך שימור בדו-תחמוצת הגופרית (SO2), לאחר מכן הוטבלו בסירופ סוכר ולבסוף יובשו להוצאת רוב הלחות, יסווגו בפרט 20.08. אין לראות במוצרים אלו פירות מיובשים רגילים של פרק 8 או פירות משומרים בסוכר של פרט 20.06. ההנחיה מתבססת על החלטת סיווג בינלאומית לגבי משמש מיובש "משופר" שתכולת הסוכר בו היא 71%.

פירות במשקאות כוהליים (הנחיה 012/97): סיווג מוצר המכיל פירות, אגוזים או חלקי צמח אכילים יחד עם כוהל תלוי באופיו המהותי של המוצר. אם הפרי הוא המרכיב העיקרי והכוהל (בדרך כלל מעל 2% בנפח) הוא תוספת לצורכי שימור, המוצר יסווג בפרט 20.08. לעומת זאת, אם הכוהל הוא המרכיב העיקרי והמוצר הוא למעשה משקה כוהלי המכיל פירות, הסיווג יהיה בפרט 22.08.

זרעים קלויים (הנחיה 028/94): יש להבחין בין זרעים (כגון גרעיני אבטיח או דלעת) קלויים לבין אלו שאינם קלויים. זרעים שלא עברו קלייה, גם אם הומלחו, מסווגים בפרט 12.09, כיוון שההמלחה אינה פוגעת בכושר הנביטה שלהם ואינה נחשבת לעיבוד המשנה את אופיים. לעומת זאת, זרעים שעברו קלייה, בין אם הומלחו ובין אם לאו, ייחשבו למוצר מעובד ויסווגו בפרט 20.08.

גרעיני תירס לפופקורן (הנחיה 029/95): סיווג גרעיני תירס להכנת פופקורן תלוי ברמת העיבוד:
(א) גרעינים גולמיים ללא עיבוד מסווגים כדגן בפרט 10.05.
(ב) גרעינים שעברו עיבודים המצוינים בפרט 11.04 (כגון גריסה או קילוף) מסווגים שם.
(ג) גרעינים שהוכנו מעבר לכך, למשל בתוספת שמן, מלח, חומרי טעם ותיבול, בדרך כלל באריזות מוכנות לחימום במיקרוגל, מסווגים בפרט 20.08.

לסיכום, פרט 20.08 הוא פרט מגוון המיועד לפירות, אגוזים וחלקי צמחים אכילים שעברו הכנה או שימור מעבר לתהליכים הבסיסיים המכוסים בפרקים 7, 8 ו-11. תהליכים מכריעים המובילים לסיווג בפרט זה כוללים קלייה, שימור בסירופ או בכוהל, ובישול. יש לשים לב להבחנות המדויקות, כפי שמפורט בהנחיות המכס הישראליות, במיוחד בנוגע לפירות "מיובשים משופרים", מוצרים המכילים כוהל, וזרעים קלויים, כדי להבטיח סיווג נכון.

מוצרים שאינם נכללים

  • פירות, ירקות ואגוזים שעובדו או שומרו בתהליכים המפורטים בפרקים 7, 8 או 11 (פרקים 7, 8, 11)
  • פירות שבושלו על ידי אידוי או הרתחה במים, ולאחר מכן הוקפאו (פרט 08.11)
  • תערובות של צמחים או חלקי צמחים (לרבות זרעים או פירות) המשמשות לחליטות צמחים או "תה" צמחים (פרט 08.13, 09.09 או 21.06)
  • גרעיני תירס לא מעובדים להכנת פופקורן (פרט 10.05)
  • זרעים המיועדים לזריעה (כגון גרעיני אבטיח או דלעת), גם אם הם מומלחים, ובלבד שלא עברו קלייה (פרט 12.09)
  • שומנים ושמנים צמחיים (פרק 15)
  • תכשירי מזון המכילים יותר מ-20% לפי משקל של נקניק, בשר, דגים וכדומה (פרק 16)
  • ריבות פרי, ממרחי פירות, שקדים מצופים סוכר ודומיהם בצורת ממתקי סוכר (פרט 17.04)
  • ממתקי שוקולד (פרט 18.06)
  • מוצרי מאפה ומוצרים אחרים של פרט 19.05 (פרט 19.05)
  • תכשירי מזון מורכבים שעברו הומוגניזציה (פרט 21.04)
  • מיצי פירות וירקות (פרט 20.09)
  • משקאות שבהם הנוזל הוא המרכיב העיקרי ולא הפרי (פרט 22.02 או 22.08)

דברי ההסבר של NFX נועדו לשמש כפרשנות מקצועית לכללי הסיווג ולהרחיב את משמעותם לצורך סיוע בתהליך הסיווג בלבד.
עם זאת, יש לראות בהם חומר מסייע ולא מקור מחייב. הסיווג הרשמי יתבצע אך ורק בהתאם להוראות הדין המחייבות ולפי כללי הסיווג הקבועים בדין.

Finax-icon
תפריט פינקס
הגדל חלון הסתר צ'אט
+ שיחה חדשה
תפריט פינקס

שלום

אני פינקס, הבינה המלאכותית שתוכל לעזור לך בסיווג מוצרים בתעריף המכס, להבין את אופי המוצרים ולספק לך מידע נוסף במהירות ובקלות! 🚀

מומלץ מאוד

לקרוא את מדריך השימוש לקבלת תושובות מיטביות.

פינקס עלול לטעות, חובה לאמת מידע מול גורם מקצועי.