

דברי הסבר לפרט 20.05:
ירקות אחרים, שעובדו או שומרו אחרת מאשר בחומץ או בחומצה אצטית, לא קפואים, למעט מוצרים שבפרט 20.06:-
פרט 20.05 כולל ירקות שבושלו או שומרו בדרכים אחרות מאלו המפורטות בפרקים 7, 8 או 11, ובתנאי שאינם מסווגים בפרטים אחרים של פרק 20. על פי כלל 3 לפרק 20, הירקות המסווגים כאן הם רק אלו השייכים לפרק 7 או לפרטים 11.05 או 11.06 (למעט קמחים, גריסים ואבקות של מוצרי פרק 8). הירקות בפרט זה אינם קפואים (בניגוד לפרט 20.04) ואינם משומרים בחומץ או בחומצה אצטית (בניגוד לפרט 20.01). המוצרים נכללים בפרט זה ללא תלות בסוג המכל שבו הם נתונים (לרוב בקופסאות שימורים או מכלים אטומים אחרים). ירקות אלו, בין אם הם שלמים, בחתיכות או מרוסקים, עשויים להיות משומרים במים, ברוטב עגבניות או עם מרכיבים אחרים המוכנים לצריכה מיידית. הם יכולים גם לעבור תהליך הומוגניזציה או להיות מעורבבים יחד (כסלטים).
דוגמאות למוצרים המסווגים בפרט זה כוללות זיתים שהוכשרו לאכילה על ידי טיפול מיוחד בתמיסת סודה או השרייה ממושכת במי מלח, כרוב כבוש (Sauerkraut) שהוכן על ידי תסיסה חלקית של כרוב מגורר ומומלח, תירס מתוק (בקלחים או בגרעינים), גזר, אפונה וכדומה שבושלו מראש או נארזו עם חמאה או רוטב אחר. כמו כן, נכללים כאן מוצרים בצורת טבליות מלבניות דקות העשויות מקמח תפוחי אדמה, מלח וכמויות קטנות של מונוסודיום גלוטמט, שעברו תהליך חלקי של הפיכה לדקסטרין. מוצרים אלה מיועדים לצריכה כ"צ'יפס" לאחר טיגון עמוק של מספר שניות.
2005100000 - ירקות שעברו הומוגניזציה
בהתאם לכלל 1 לפרטי המשנה של פרק 20, המונח "ירקות שעברו הומוגניזציה" מתייחס לתכשירים מירקות שעברו תהליך של ריסוק עדין (הומוגניזציה), ארוזים למכירה קמעונאית כמזון לתינוקות, לפעוטות או למטרות דיאטטיות, במכלים שמשקל תכולתם הנקי אינו עולה על 250 גרם. לצורך הגדרה זו, אין מתחשבים בכמויות קטנות של רכיבים שהוספו לתכשיר לשם תיבול, שימור או למטרות אחרות. תכשירים אלו עשויים להכיל כמות קטנה של חתיכות ירקות הנראות לעין. לפרט משנה זה יש עדיפות על פני כל יתר פרטי המשנה של פרט 20.05.
2005200000 - תפוחי אדמה
לפרט משנה זה מסווגים תפוחי אדמה שהוכנו או שומרו בדרכים המתאימות לפרט 20.05. דוגמה לכך הם תכשירים בצורת חטיפים העשויים בעיקר מקמח תפוחי אדמה, אשר לאחר טיגון קצר הופכים ל"צ'יפס". כמו כן, על פי הנחיות סיווג ישראליות, נכללים כאן חטיפים העשויים ממעל 55% תפוחי אדמה, המיועדים לאכילה כ"טוגנים" לאחר טיגון בשמן.
2005400000 - אפונה (PISUM SATIVUM)
פרט משנה זה כולל אפונה מהמין Pisum sativum שהוכנה או שומרה, למשל על ידי בישול מראש, וייתכן שארוזה בתוספת חמאה או רטבים אחרים, ואינה קפואה.
2005500000 - שעועית (.VIGNA SPP. PHASEOLUS SPP)
כאן מסווגת שעועית מהסוגים Vigna ו-Phaseolus שהוכנה או שומרה בדרכים שאינן כוללות הקפאה או שימור בחומץ. היא יכולה להיות בקליפתה או קלופה, שלמה או בחתיכות.
2005600000 - אספרגוס
פרט משנה זה מיועד לאספרגוס שהוכן או שומר, כגון אספרגוס מבושל המשומר במים או במי מלח, במכלים אטומים.
2005700000 - זיתים
לפרט משנה זה מסווגים זיתים שעברו עיבוד מיוחד ההופך אותם לראויים למאכל. דוגמה לכך היא זיתים שטופלו בתמיסת סודה או שהושרו לתקופה ממושכת במי מלח. יש לשים לב כי זיתים המשומרים באופן זמני במי מלח בלבד, למטרות שינוע או אחסון לפני עיבוד סופי, מסווגים בפרט 07.11.
2005800000 - תירס מתוק (ZEA MAYS VAR. SACCHARATA)
כאן מסווג תירס מתוק מזן Zea mays var. saccharata שהוכן או שומר. הוא יכול להופיע כגרעינים או על קלחים, לרוב לאחר בישול מוקדם, וייתכן שייארז עם חמאה או רוטב אחר.
2005900000 - ירקות אחרים ותערובות של ירקות
פרט משנה שיורי זה כולל את כל שאר הירקות ותערובות הירקות (כגון סלטים) שהוכנו או שומרו בהתאם להגדרות של פרט 20.05, ואשר אינם מצוינים בפרטי המשנה הקודמים. דוגמאות בולטות הן נצרי במבוק וכרוב כבוש (Sauerkraut), המיוצר מתסיסה חלקית של כרוב מגורר בתוספת מלח.
הנחיות סיווג ישראליות
הנחיה 014/95: קובעת כי מוצר (חטיף) העשוי בעיקר מתפוחי אדמה (בשיעור העולה על 55%), המגיע בצורות שונות ומיועד לאכילה כ"טוגנים" לאחר טיגון בשמן, מסווג בפרט 20.05.
הנחיה 019/97: מבהירה כי המונחים "קמח" ו"קיבר" המופיעים בפרטים 20.04 ו-20.05 מתייחסים למוצר במצב של אבקה.
כלל נוסף ישראלי (1): מגדיר "תכשיר שעבר הומוגניזציה" לצורך סיווג בפרטי משנה שונים בפרט 20.05 (כגון 20.05.2020, 20.05.4020 וכו'). ההגדרה מתייחסת לתכשיר מירקות שעבר הומוגניזציה עד דק, מוצג למכירה קמעונאית כמזון לתינוקות או למטרות דיאטטיות, במכלים שמשקל תכולתם הנקי עולה על 250 גרם. בדומה להגדרה הבינלאומית, ניתן להוסיף כמויות קטנות של רכיבים לתיבול או שימור והתכשיר יכול להכיל חתיכות ירק נראות לעין. כלל זה מרחיב את הסיווג של מוצרים שעברו הומוגניזציה גם למארזים גדולים יותר, בניגוד לפרט משנה 20.05.1000 המוגבל למארזים עד 250 גרם.
לסיכום, פרט 20.05 מכסה מגוון רחב של ירקות מעובדים או משומרים שאינם קפואים, אינם מוחמצים ואינם משומרים בסוכר. אופן ההכנה הנפוץ הוא בישול ושימור במים, מי מלח או רטבים שונים. יש לשים לב להבחנות הדקות בין פרט זה לפרטים אחרים בפרק, וכן להגדרות הספציפיות הנוגעות למוצרים שעברו הומוגניזציה, במיוחד ההבדל במשקל האריזה בין הכלל הבינלאומי לכלל הישראלי.
מוצרים שאינם נכללים
ירקות, פירות או אגוזים, מעובדים או משומרים בתהליכים שפורטו בפרקים 7, 8 או 11 (פרקים 7, 8, 11)
זיתים ששומרו באופן זמני במי מלח (07.11)
תכשירי מזון המכילים יותר מ-20% לפי משקל של נקניק, בשר, דגים וכד' (פרק 16)
מיני מאפה וחטיפים מלוחים פריכים (19.05)
ירקות שהוכנו או שומרו בחומץ או בחומצה אצטית (20.01)
עגבניות שהוכנו או שומרו בדרך אחרת מאשר בחומץ או חומצה אצטית (20.02)
פטריות וכמהין שהוכנו או שומרו בדרך אחרת מאשר בחומץ או חומצה אצטית (20.03)
ירקות קפואים, מבושלים במים או באדים או שלא בושלו (20.04)
ירקות, פירות, אגוזים, קליפות פרי וחלקים אחרים של צמחים, משומרים בסוכר (20.06)
מיצי ירקות (20.09)
תכשירי מזון מורכבים שעברו הומוגניזציה (21.04)
מיצי ירקות בעלי חוזק כוהלי העולה על 0.5% בנפח (פרק 22)
דברי ההסבר של NFX נועדו לשמש כפרשנות מקצועית לכללי הסיווג ולהרחיב את משמעותם לצורך סיוע בתהליך הסיווג בלבד.
עם זאת, יש לראות בהם חומר מסייע ולא מקור מחייב. הסיווג הרשמי יתבצע אך ורק בהתאם להוראות הדין המחייבות ולפי כללי הסיווג הקבועים בדין.
