

דברי הסבר לפרט 21.03:
רטבים ותכשירים להכנת רטבים; תערובות תיבול ותערובות נותנות טעם; קמח וקיבר של חרדל וחרדל מוכן-
פרט 21.03 כולל תכשירים, בדרך כלל בעלי אופי מתובל מאוד, המשמשים לתיבול מאכלים מסוימים (כגון בשר, דגים וסלטים). תכשירים אלה מיוצרים ממגוון רחב של רכיבים, לרבות ירקות, פירות, קמחים, עמילנים, שמן, חומץ, סוכר, תבלינים, חרדל וחומרי טעם וריח. רטבים בדרך כלל נוזליים, בעוד שתכשירים להכנת רטבים מגיעים לרוב בצורת אבקה, שיש להוסיף לה נוזלים כגון חלב או מים כדי לקבל רוטב מוכן.
הרטבים מוספים בדרך כלל למזון בזמן הבישול או ההגשה. הם מספקים טעם, לחות וניגוד במרקם ובצבע. נוזלי תיבול (כגון רוטב סויה, רוטב פלפל חריף, רוטב דגים) משמשים הן כמרכיבים בבישול והן כמטבלים בשולחן.
בנוסף, הפרט כולל תכשירים מסוימים על בסיס ירקות או פירות, שהם בעיקר נוזלים, תחליבים או תרחיפים, ולעיתים מכילים חתיכות נראות לעין של ירקות או פירות. תכשירים אלה נבדלים מירקות ופירות מעובדים או משומרים של פרק 20 בכך שהם משמשים כרטבים, כלומר כתוספת למזון או בהכנת מאכלים מסוימים, ואינם מיועדים לאכילה בפני עצמם.
תערובות תיבול ותערובות נותנות טעם המכילות תבלינים נבדלות מתבלינים ותערובות תבלינים של פרטים 09.04 עד 09.10 בכך שהן מכילות גם חומר טעם או תיבול אחד או יותר מפרקים אחרים (שאינם פרק 9), בפרופורציות כאלה שלתערובת אין עוד את האופי המהותי של תבלין כמשמעותו בפרק 9.
2103100000 רוטב סויה
בפרט משנה זה מסווג רוטב סויה. זהו רוטב נוזלי המשמש לתיבול, הן כמרכיב בבישול והן כמטבל. רוטב הסויה עשוי מפולי סויה, חיטה קלויה, מים ומלח, שעוברים תהליך תסיסה. הוא מהווה גם בסיס להכנת רטבים אחרים, כגון רוטב ווסטרשייר.
2103200000 קטשופ עגבניות ורטבי עגבניות אחרים
כאן מסווג קטשופ עגבניות ורטבים אחרים על בסיס עגבניות. קטשופ הוא תכשיר העשוי מרסק עגבניות, סוכר, חומץ, מלח ותבלינים. רטבי עגבניות נוספים המסווגים כאן הם אלה המשמשים כתוספת למזון ולא לאכילה בפני עצמם.
2103300000 קמח וקיבר של חרדל וחרדל מוכן
פרט משנה זה כולל שני סוגי מוצרים:
קמח וקיבר של חרדל: מוצרים אלה מתקבלים על ידי טחינה וניפוי של זרעי חרדל (המסווגים בפרט 12.07). הם יכולים להיות מיוצרים מזרעי חרדל לבנים, שחורים או מתערובת של שניהם. הם נשארים מסווגים כאן בין אם הזרעים עברו ניקוי שומן או הסרת קליפות לפני הטחינה, וללא קשר לשימוש המיועד להם.
חרדל מוכן: תכשיר המורכב מקמח חרדל המעורבב עם כמויות קטנות של מרכיבים אחרים (כגון קמח דגנים, כורכום, קינמון, פלפל וכו'), או משחה המורכבת מתערובת של קמח חרדל עם חומץ, תירוש ענבים או יין, שאליהם ניתן להוסיף מלח, סוכר, תבלינים או מטבלים אחרים.
2103900000 אחרים
בפרט משנה זה מסווגים כל שאר הרטבים והתכשירים שאינם רוטב סויה, קטשופ או חרדל. דוגמאות למוצרים המסווגים כאן כוללות: מיונז, רטבים לסלט, רוטב ברנייז, רוטב בולונז (המורכב מבשר קצוץ, רסק עגבניות, תבלינים וכו'), רוטב פטריות, רוטב ווסטרשייר (העשוי בדרך כלל על בסיס רוטב סויה סמיך, חליטת תבלינים בחומץ, בתוספת מלח, סוכר, קרמל וחרדל), מלח סלרי (תערובת של מלח בישול וזרעי סלרי טחונים דק), תערובות תיבול מסוימות להכנת נקניקים ומוצרים של פרק 22 (למעט אלה של פרט 22.09) שהוכנו למטרות קולינריות ובכך אינם ראויים לצריכה כמשקאות (למשל, יינות לבישול וקוניאק לבישול).
הנחיות סיווג ישראליות
בהתאם להנחיית סיווג מספר 030/95, נקבע כי תערובות תיבול ותערובות נותנות טעם יסווגו בסעיף המכס 2103.9090.
רטבים ותכשירים מעובדים המשמשים כרטבים, אשר מבוססים על קמח, קיבר, עמילן או תמצית לתת, יסווגו בסעיף המכס 2103.9020. הנחיה זו נתמכת על ידי דברי ההסבר למינוח בריסל לפרט 19.01, סעיף (B)(II)(f), הממעט מוצרים אלו מפרט 19.01 ומכוון אותם לפרט 21.03. ההנחיה מתבססת על תיק סיווג 309/86 30/95.
לסיכום, פרט 21.03 מכסה מגוון רחב של תכשירים נוזליים או אבקתיים, בעלי תיבול עשיר, המשמשים כתוספת למזון ולא נועדו לאכילה בפני עצמם. ההבחנה המרכזית בין מוצרים אלה למוצרים של פרקים אחרים היא הרכבם ואופן השימוש בהם. בניגוד לתבלינים של פרק 9, הם מכילים רכיבים נוספים המשנים את אופיים המהותי. בניגוד לירקות ופירות מעובדים של פרק 20, הם משמשים כליווי למנה ולא כמנה עיקרית. הנחיות הסיווג הישראליות מפרטות סיווגים ספציפיים בתוך הפרט על בסיס הרכיבים הדומיננטיים, כגון קמח או עמילן.
מוצרים שאינם נכללים
פרט זה אינו כולל בין היתר:
• ירקות מעורבים (פרט 07.12)
• תחליפי קפה קלויים המכילים קפה (פרט 09.01)
• תה מתובל (פרט 09.02)
• תבלינים או מוצרים אחרים של פרטים 09.04 עד 09.10
• זרעי חרדל (פרט 12.07)
• שמן חרדל קבוע (פרט 15.14)
• תמציות ומיצים של בשר, דגים, סרטנים או רכיכות (פרט 16.03)
• תכשירי מזון המכילים יותר מ-20% לפי משקל של נקניק, בשר, דגים וכדומה (פרק 16)
• מרקים ומרקים צחים ותכשירים עבורם (פרט 21.04)
• הידרוליזטים של חלבונים ושמרים שעברו אוטוליזה (פרט 21.06)
• עוגות המופקות מזרעי חרדל לאחר מיצוי השמן (פרט 23.06)
• שמרים שהוכנו כתרופות (פרט 30.03 או 30.04)
• שמן חרדל אתרי (פרט 33.01)
• אנזימים מעובדים (פרט 35.07)
דברי ההסבר של NFX נועדו לשמש כפרשנות מקצועית לכללי הסיווג ולהרחיב את משמעותם לצורך סיוע בתהליך הסיווג בלבד.
עם זאת, יש לראות בהם חומר מסייע ולא מקור מחייב. הסיווג הרשמי יתבצע אך ורק בהתאם להוראות הדין המחייבות ולפי כללי הסיווג הקבועים בדין.
