

דברי הסבר לפרט 19.05:
לחם, עוגות, רקיקים, אפיפיות ומיני מאפה אחרים, אם מכילים קקאו או לא; מצה נוצרית (COMMUNION WAFERS), כמוסות ריקות מהסוג המתאים לשימוש פרמצבטי, אפיפיות (SEALING WAFERS), נייר אורז (RICE PAPER) ומוצרים דומים -
פרט 19.05 מסווג מגוון רחב של מוצרי מאפה. מוצרים אלה מיוצרים בדרך כלל מבצקים או מבלילות המבוססים על קמחים או סולת מדגנים (כגון חיטה, שיפון או תירס), אך יכולים להיות מבוססים גם על קמח תפוחי אדמה. תהליך הייצור כולל לרוב אפייה, טיגון, קלייה או בישול בקיטור. מוצרי הפרט יכולים להיות מלוחים או מתוקים, ממולאים או לא ממולאים, מצופים או פשוטים. הם יכולים להיות מוכנים לצריכה מיידית, או להיות מוצגים במצב קפוא או כבצק שטרם נאפה (כגון בסיסי פיצה).
1905100000 – פת פריכה (CRISPBREAD)
בפרט משנה זה מסווגת פת פריכה, המוכרת גם בשם "קרקר". זהו מוצר מאפה יבש ופריך, העשוי לרוב מקמח שיפון או חיטה מלאה. הוא מאופיין בתכולת לחות נמוכה מאוד, המעניקה לו חיי מדף ארוכים. פת פריכה נאכלת לעיתים קרובות כתחליף ללחם.
1905200000 – עוגיות מזנגויל וכדומה:-
כאן מסווגים מוצרי מאפה המכונים "לחם-זנגביל" (Gingerbread) ומוצרים דומים. המאפיין המרכזי שלהם הוא טעם דומיננטי של זנגביל (ג'ינג'ר) ותבלינים נוספים, כגון קינמון או ציפורן, ובדרך כלל הם מומתקים באמצעות דבש או מולסה. מוצרים אלה יכולים להיות קשים ופריכים או רכים ועוגתיים, ולהופיע בצורות שונות, לרבות דמויות או מבנים דקורטיביים.
1905300000 – רקיקים מתוקים, אפיפיות:-
פרט משנה זה כולל שלושה סוגי מוצרים עיקריים: רקיקים מתוקים (ביסקוויטים), ופלים (Waffles) ואפיפיות (Wafers). רקיקים מתוקים הם מה שמכונה בדרך כלל "עוגיות", והם יכולים להיות פשוטים, ממולאים בקרם, מצופים בשוקולד או מקושטים. ופלים (Waffles) מיוצרים מבלילה נוזלית הנאפית בין שני משטחים בעלי תבנית, המעניקים להם את צורת הרשת האופיינית. אפיפיות (Wafers) הן דפי מאפה דקיקים, פריכים ויבשים, היכולים להופיע כדפים בודדים או כחלק ממוצר מורכב יותר, למשל מספר שכבות של אפיפיות עם קרם ביניהן. סיווגם של מוצרים אלה כאשר הם מצופים שוקולד תלוי באופיים המהותי, כפי שיפורט בהנחיות הסיווג הישראליות.
1905400000 – צנימים, לחם קלוי ומוצרים קלויים דומים:-
כאן מסווגים מוצרי לחם שעברו תהליך של אפייה שנייה או קלייה על מנת לייבשם ולהפוך אותם לפריכים. צנימים (Rusks) הם פרוסות לחם שנאפו פעמיים עד שהפכו לקשות ויבשות. לחם קלוי ומוצרים דומים כוללים פרוסות לחם שנקלו (למשל, "מלבה טוסט") או מוצרים קלויים אחרים. התהליך נועד להפחית את רמת הלחות ולהאריך את חיי המדף של המוצר.
1905900000 – אחרים:-
זהו פרט משנה שיורי הכולל את כל יתר מוצרי המאפה שאינם מתוארים בפרטי המשנה הקודמים. המגוון כאן רחב מאוד וכולל בין היתר: לחם רגיל מכל הסוגים (לבן, מלא, שיפון), עוגות, מאפים (כמו קרואסונים), פשטידות וכן פיצות אפויות או אפויות למחצה (pre-cooked). יש לשים לב כי פיצה שאינה אפויה, המורכבת מבסיס בצק ועליו רכיבים שונים, מסווגת בפרט 19.01. פרט המשנה כולל גם לחם לא תפוח (כגון מצות או פיתות שטוחות), פנקייקים, בלינצ'ס, וכן מוצרים ייעודיים יותר כגון קפסולות ריקות מבצק לשימוש פרמצבטי, רקיקי איטום (Sealing wafers) ודפי אורז.
הנחיות סיווג ישראליות
הנחיית המכס הישראלי (010/94) מספקת קווים מנחים ברורים להבחנה בין מוצרי מאפה המכילים שוקולד (פרט 19.05) לבין ממתקי שוקולד המכילים רכיב מאפה (פרט 18.06). ההבחנה מתבססת על עיקרון ה"אופי המהותי" של המוצר.
• יסווגו בפרט 19.05: מוצרים העשויים מאפיפית (ופל) או מביסקוויט ומצופים בשוקולד. במוצרים אלה, רכיב המאפה הוא הליבה והוא המעניק למוצר את זהותו. הנחיה זו מציינת במפורש כי מוצרים הכוללים שתי שכבות או יותר של אפיפית או ביסקוויט, כשביניהן ישנה שכבת מילוי, יסווגו כאן. דוגמאות למוצרים כאלה הן: Kit-Kat, 2U, Duplo, Tortina, Gardena.
• יסווגו בפרט 18.06 (ולא בפרט זה): מוצרי שוקולד המכילים מילוי כלשהו ובנוסף שכבה דקה בודדת (כ-2 מ"מ) של אפיפית או ביסקוויט, כאשר כל המוצר עטוף בשוקולד. התנאי המכריע לסיווג זה הוא שכמות השוקולד (עוביו) עולה באופן משמעותי על עובי שכבת הביסקוויט/אפיפית. במוצרים אלה, האופי המהותי הוא של ממתק שוקולד. דוגמאות הן: Rocher, Sonho de valsa, Bon O Bon.
לסיכום, פרט 19.05 מכסה קשת רחבה של מוצרים המוגדרים כ"מוצרי מאפה". הסיווג בפרט זה כולל לחם, עוגות, עוגיות, ופלים וכן פיצות אפויות או אפויות-מראש. בעת סיווג מוצרים מורכבים, יש לשים לב לכללי הדין המחריגים מוצרים מסוימים, כגון אלו המכילים מעל 20% בשר. כמו כן, במקרה של מוצרי מאפה המכילים שוקולד, יש ליישם את עיקרון האופי המהותי כפי שפורט בהנחיות הישראליות, כדי להבחין בינם לבין ממתקי שוקולד המסווגים בפרט 18.06.
מוצרים שאינם נכללים
• תכשירי מזון המכילים יותר מ-20% לפי משקל, נקניק, בשר, שיירי בשר, דם, דגים או סרטנים (פרק 16).
• ממתקי שוקולד שבהם רכיב המאפה (כגון ופל דק) הוא משני בלבד לרכיב השוקולד (פרט 18.06).
• פיצה שאינה אפויה (פרט 19.01).
• פסטה ומוצרי פסטה (פרט 19.02).
• דגנים שהוכנו על ידי תפיחה או קלייה, כגון קורנפלקס (פרט 19.04).
• רקיקים (ביסקוויטים) או פריטים אחרים שהוכנו במיוחד להזנת בעלי-חיים (פרט 23.09).
• תרופות או מוצרים אחרים של פרק 30.
דברי ההסבר של NFX נועדו לשמש כפרשנות מקצועית לכללי הסיווג ולהרחיב את משמעותם לצורך סיוע בתהליך הסיווג בלבד.
עם זאת, יש לראות בהם חומר מסייע ולא מקור מחייב. הסיווג הרשמי יתבצע אך ורק בהתאם להוראות הדין המחייבות ולפי כללי הסיווג הקבועים בדין.
