

דברי הסבר לפרט 18.06:
שוקולד ומוצרי מזון אחרים המכילים קקאו -
מוצרים בפרט זה מיוצרים על בסיס מוצרי קקאו (כגון עיסת קקאו, אבקת קקאו, חמאת קקאו) בדרך כלל בתוספת סוכר או חומרי ממתיק אחרים, ולעיתים קרובות גם בתוספת רכיבים כגון חלב, שומנים צמחיים, אגוזים, פירות, או חומרי מילוי שונים. בהתאם לכלל 2 לפרק 18, פרט זה רחב מאוד וכולל ממתקי סוכר המכילים קקאו, ובכפוף לכלל 1 לפרק, גם מוצרי מזון אחרים המכילים קקאו. המאפיין המרכזי של כלל המוצרים המסווגים בפרט זה הוא נוכחות הקקאו, המעניקה להם את טעמם וריחם האופייניים.
1806100000 – אבקת קקאו המכילה תוספת של סוכר או של חומר ממתיק אחר
בפרט משנה זה מסווגת אבקת קקאו שהוספו לה סוכר או חומרי המתקה אחרים. תכשירים אלה מיועדים בדרך כלל להכנת משקאות שוקו, פודינג, קינוחים או לשימוש באפייה. חשוב להבדיל בין מוצר זה לבין אבקת קקאו טהורה, שאינה מכילה תוספת סוכר או חומר ממתיק, המסווגת בפרט 18.05. נקודת המפתח לסיווג כאן היא עצם הוספת חומר ההמתקה לאבקת הקקאו.
1806200000 – תכשירים אחרים בגושים, בטבלות או בחפיסות, שמשקלם עולה על 2 ק"ג או בצורה נוזלית, עיסה, אבקה וגרגירים או בצורת צובר אחרת, במכלים או באריזות, שמשקל תכולתם עולה על 2 ק"ג
פרט משנה זה מכסה תכשירי קקאו ושוקולד המיועדים בעיקר לשימוש תעשייתי או מסחרי, ולא לצריכה קמעונאית ישירה. המאפיין המכריע לסיווג בפרט משנה זה הוא המשקל: תכולת האריזה חייבת לעלות על 2 קילוגרם. המוצרים יכולים להגיע במגוון צורות, לרבות גושים, טבלות, נוזל, עיסה, אבקה או גרגירים. דוגמאות נפוצות הן שוקולד קוברטור (Couverture) המשמש שוקולטיירים, או תערובות שוקולד בתפזורת הנמכרות למאפיות, יצרני גלידה וקונדיטוריות.
1806300000 – אחרים, בגושים, טבלות או חפיסות (BARS):-
כאן מסווגים מוצרי שוקולד המיועדים לצריכה קמעונאית, המגיעים בצורה של גושים, טבלות או חפיסות, ושמשקלם אינו עולה על 2 ק"ג. פרט משנה זה כולל שוקולד מוצק וכן שוקולד ממולא. המילוי יכול להיות מגוון, כגון קרם, נוגט, אגוזים שלמים או קצוצים, פירות, קרמל וכדומה. כל סוגי השוקולד – שוקולד מריר, שוקולד חלב ושוקולד לבן (המכיל חמאת קקאו) – נכללים כאן, בתנאי שהם מוצגים בצורות המצוינות.
1806900000 – אחר:-
פרט משנה זה הוא פרט שיורי, המיועד לכל יתר תכשירי השוקולד והקקאו (שמשקלם אינו עולה על 2 ק"ג) אשר אינם מוצגים בצורת גושים, טבלות או חפיסות. קטגוריה זו כוללת מגוון רחב של ממתקי שוקולד כגון פרלינים, בונבונים, טראפלס, שוקולדים ממולאים שאינם בצורת חפיסה, פירות או אגוזים מצופים שוקולד (כאשר השוקולד מהווה רכיב עיקרי), דמויות שוקולד, פצפוצי שוקולד ("שוקולד צ'יפס") וכפתורי שוקולד, דגני בוקר (קורנפלקס) מצופים שוקולד בשלמותם.
הנחיות סיווג ישראליות
בהתאם להנחיות הסיווג של המכס הישראלי, יש לשים לב למספר נקודות מפתח בעת סיווג מוצרים בפרט 18.06:
ראשית, קיימת הבחנה בין פרטי המשנה על בסיס צורת המוצר. פרט משנה 1806.30 מיועד לשוקולד בגושים, טבלות או חפיסות, כולל שוקולד ממולא או עם תוספות (כגון אגוזים). לעומת זאת, פרט משנה 1806.90 מיועד לצורות אחרות, כגון כפתורי שוקולד. יודגש כי מבחינת הרכב השוקולד (למשל, ממולא או עם אגוזים), אין הבדל בין שני פרטי המשנה הללו; ההבחנה היא בצורה בלבד. שני פרטי המשנה כפופים להגדרות של פרט משנה 1806.20, כלומר אינם חלים על מוצרים שמשקלם עולה על 2 ק"ג.
שנית, במקרה של ממתק בשם "PTICHYE MOLOKO", המורכב מגוף מוקצף המצופה בשכבת שוקולד דקה ובנוי בצורת תיבה (במידות 37x20x17 מ"מ), נקבע כי סיווגו יהיה בפרט 1806.90 כשוקולד. הדבר מדגים כי גם ממתקים בעלי מילוי משמעותי, המצופים שוקולד, מסווגים כאן.
שלישית, וחשוב במיוחד, היא ההבחנה בין מוצרי שוקולד (18.06) למוצרי מאפה (19.05).
• יסווגו בפרט 18.06: מוצרי שוקולד המכילים מילוי (כמו קרמל, נוגט, אגוזים) ובנוסף שכבה בודדת ודקה (כ-2 מ"מ) של אפיפית (ופל) או ביסקוויט, כאשר כל המוצר עטוף בשוקולד. תנאי הכרחי לסיווג זה הוא שכמות השוקולד (ובפרט עובי שכבת השוקולד) גדולה באופן משמעותי מעובי שכבת האפיפית או הביסקוויט. דוגמאות למוצרים כאלה הן: Rocher, Sonho de valsa, Bon O Bon.
• יסווגו בפרט 19.05: מוצרים העשויים מאפיפית או מביסקוויט ומצופים בשוקולד, ובמיוחד מוצרים הכוללים שתי שכבות או יותר של אפיפית או ביסקוויט שביניהן שכבת מילוי. במוצרים אלה, רכיב המאפה הוא הדומיננטי. דוגמאות למוצרים כאלה הן: Kit-Kat, Duplo, Tortina.
מוצרים דומים לאלה שבפרט 18.06 אך שאינם מכילים קקאו כלל, יסווגו בפרט 17.04.
לסיכום, פרט 18.06 מיועד לשוקולד ולתכשירים המכילים קקאו. הסיווג בתוך פרטי המשנה שלו נקבע על פי מספר קריטריונים: הוספת סוכר לאבקת קקאו (1806.10), משקל האריזה – מעל 2 ק"ג לשימוש תעשייתי (1806.20) או עד 2 ק"ג לצריכה קמעונאית, וצורת המוצר – חפיסות וטבלות (1806.30) לעומת צורות אחרות כמו בונבונים (1806.90). יש להקפיד על ההבחנה, בהתאם לכללי הדין וההנחיות הישראליות, בין ממתקי שוקולד המכילים רכיב מאפה זניח (18.06) לבין מוצרי מאפה המצופים שוקולד (19.05).
מוצרים שאינם נכללים
- תכשירים על בסיס יוגורט, חלב חמוץ וכדומה, גם אם מכילים קקאו (פרט 04.03).
- תכשירי מזון המכילים יותר מ-20% לפי משקל של נקניק, בשר, שיירי בשר, דם, דגים, סרטנים או רכיכות (פרק 16).
- ממתקי סוכר שאינם מכילים קקאו (פרט 17.04).
- אבקת קקאו ללא תוספת סוכר או חומר ממתיק אחר (פרט 18.05).
- תכשירים של קמח, עמילנים או תמצית לתת, למשל לצורך הכנת מזון לתינוקות או לשימוש דיאטטי (פרט 19.01).
- פסטה, גם אם היא ממולאת בתכשיר המכיל קקאו (פרט 19.02).
- מוצרי מאפה כגון עוגות, ביסקוויטים, ופלים, גם אם מצופים או מכילים שוקולד, כאשר רכיב המאפה הוא המאפיין העיקרי של המוצר (פרט 19.05).
- גלידה ותכשירים אחרים של קרח אכיל, גם אם מכילים קקאו (פרט 21.05).
- משקאות שאינם אלכוהוליים, כגון חלב בטעם שוקולד (פרט 22.02).
- משקאות אלכוהוליים המכילים קקאו, כגון ליקר שוקולד (פרט 22.08).
- תכשירים תרופתיים (פרטים 30.03 או 30.04).
דברי ההסבר של NFX נועדו לשמש כפרשנות מקצועית לכללי הסיווג ולהרחיב את משמעותם לצורך סיוע בתהליך הסיווג בלבד.
עם זאת, יש לראות בהם חומר מסייע ולא מקור מחייב. הסיווג הרשמי יתבצע אך ורק בהתאם להוראות הדין המחייבות ולפי כללי הסיווג הקבועים בדין.
